山林间的美好栖息地,身居茶室,禅意里呼吸自然的味道

2019年8月24日10时00分内容来源:PChouse家居杂志

APP Store 排名第一的家居杂志



茶言观舍

Tea-Talks House


中国,泉州

Quanzhou, China



茶言观舍位于泉州市清源山景区西南面海拔250-300米之间,这里山泉清澈、林木繁茂,素有“天然氧吧”之称。本项目由始建于上世纪80年代的老茶厂改建而成,是合设计工作室负责该项目的整体规划、建筑、景观及室内设计。


Tea-Talks House is located between 250-300m above the sea level, south-west to the state 5A scenic resort, Qingyuan Mountain, which is renowned as "An natural oxygen bar" with its forests and fountains. This project is renovated from an old tea factory founded in 80s last century. Atelier RIGHT HUB is the contracted party to be responsible for the entire design scheme, including overall planning, architecture, landscape and interior design.


清源山日出


清源山俯瞰泉州市


清源山上的项目基地


在建筑形态的设计上我们巧妙地将其与清源山地势及周边生态茶田有机融合,弱化了建筑体量对山体和环境的影响,连续起伏的坡屋面与环境呼应对话。


The tea fields are organically merged into the Qingyuan Mountain shape, as they were growing harmoniously together. This minimizes the influence of the tea house architecture to the natural mountain, as an outsider, instead, the waving roofs reflect to the sloping mountain pleasantly.


建筑概念设计手稿


项目基地位置


清源山日出


入口立面图


庭院立面图


南立面图


概念衍生模型


项目实景航拍


项目实景航拍


项目实景


茶室、客房的空间呈现,我们将人为因素降低到最小,把更亲近自然的设计元素植入进来。18间客房均配有独立通道及私属露台,客房开窗朝向山下景观。


The tea rooms and guest rooms are designed with ideal space, the artificial factors are minimized while the feel of “close to nature” is fully taken into account, as if you are living in the nature.All 18 suites are designed with private passage and balcony, with windows facing the mountain valley.


客房区


大堂观景露台


大堂


品茶区


室内风格以留白结合禅意调性为主,透过全尺寸的玻璃窗,让山下美景留在视野内,即便在室内也能将美景尽收眼底。


Suite-design features ZEN style with its undecorated empty space. Looking through the full-size glass window, the breath-taking mountain views are displayedwithout any conservation. It's needless to step out of the room to enjoy the wonderful mountain landscape.


山景客房


客房观景阳台


日式客房


茶室观景露台


建筑连续起伏的坡屋顶与清源山相呼应,我们设计了风雨廊巧妙的将新老建筑融合又合理规划了客人从公区到客房的动线。


Concerning the outlook of the complex, the waving roofs are designed to naturally reflect to Qingyuan Mountain. In order to achieve a reasonable motion line from their private rooms to the public areas, the courtyard peristyle is designed to connect up the old and new buildings.


枯山水景观


景观连廊


庭院夜景


庭院夜景


改造前后

before and after















材料就地取材,白墙,灰瓦、石块、木板、绿植等。日式枯山水仿佛在静静地讲述着这里的茶人故事,让人忘却时间、空间,只身山林,流连忘返。


Materials, such as white walls, grey tiles, rocks and stones, wooden panels etc., are locally produced. All elements are utilized to deliver to you a Japanese rock garden, telling the story of tea people, silently, far from the crowd. It makes you forgetting time and mile, where you come and where to go.



视频与照片:Justin Gong, WUUUI

Video and photos by Justin Gong,WUUUI



本案设计



龚剑先生和刘猛先生于2017年共同创立的 "是合设计工作室(atelier right hub)"是一家立足于中国传统文化的传承和创新,结合西方设计美学,提供更具国际化视野的建筑、室内、整体规划以及平面设计服务。


我们始终认为研究是设计的一种有力工具,因为每个项目都具备其特有的背景。对规划运作、地点、功能和历史等进行细致深入的研究是创造严谨作品不可或缺的要素。在研究的基础上,是合设计工作室(atelier right hub)致力于建筑与经验、细节、材料、形状及灯光的积极互动,而不是单纯地遵照模式化刻板风格。每个项目背后的最终成功之处都是通过建筑本身外观形象与室内空间品质高度一致,而得到淋漓尽致的体现。


是合设计工作室(atelier right hub)受到国内外媒体的广泛关注,包括央视CCTV-2《空间榜样》、World Architects、谷德、有方、ArchDaily、World Architecture、安邸AD、新浪家居、网易家居、搜狐网、美国室内设计中文网、设计腕儿、ABBS建筑论坛、台湾Open Design、《中国室内》杂志、《建筑师》杂志、《陈设中国晶麒麟奖获奖作品集》、《艾鼎国际设计大奖获奖作品集》、《金堂奖获奖作品集》等许多知名印刷、网络和媒体广泛报道。是合设计工作室(atelier right hub)在国内外权威设计大赛中屡获殊荣,设计作品获得包括新加坡室内设计大奖(SIDA)、台湾六艺奖(SAA)、中国室内设计大奖、筑巢奖、艾鼎国际设计大奖、金外滩奖、艾特奖、晶麒麟奖、金堂奖、IDS国际设计先锋榜、腾讯家居年度设计时尚盛典“金腾奖”等。



PChouse家居杂志

版权所有 · 盗版必究

欢迎转载 · 注明出处


>> 拓展阅读 <<


>>老屋、花艺、工业风!从繁忙城市一步踏进原始丛林<<


>>重建老屋,落叶归根!混搭在地与异国风情的绝美透天厝<<


公众号合作

020-38172888-8123


PChouse家居杂志商务合作

020-38178288-4096


主编邮箱

gelili@pchouse.com.cn


最值得关注的微信公众号